top of page

עוד באותה קטגוריה

בית ספר לפוליטיקה

פוליטיקאיות צעירות הוא מיזם שמכשיר נשים צעירות להשתלבות בעמדות מפתח במדינה. משתתפת במיזם: "ראיתי בו דרך לפרוץ את המחסום הגדול שעומד ביני לבין הכניסה למעורבות פוליטית"

 

לפני ארבע שנים התגבש רעיון בראשה של ניצן סניור שניאור, בת 31 מצורן – הקמת מיזם חברתי שיעניק הכשרה מקצועית ומעמיקה מבחינה פוליטית לצעירות ישראליות. "הרעיון עלה לאחר שלקחתי חלק בתכניות מנהיגות שונות ומגוונות, אך באף אחת מהן לא ניתן מענה לבעיה של חוסר ייצוג של נשים במוסדות הנבחרות והנבחרים. זאת הייתה הפעם הראשונה שממש אמרתי שאני רוצה להקים מעין בית-ספר לפוליטיקה לנשים". בעקבות הרעיון, הקימה שניאור את המיזם הפוליטי-חברתי "פוליטיקאיות צעירות", שנולד מתוך הרצון שיהיו יותר נשים בפוליטיקה, ברמה הארצית והמקומית, בשל ייצוג מאוד נמוך שיש כיום לנשים. "בכנסת יש קצת יותר מרבע חברות כנסת, ובמועצות המקומיות אחוז הנשים עומד על 17% בלבד. התכנית היא למעשה קורס שמתקיים לאורך שלושה חודשים, וכולל מפגשים אינטימיים עם נשים הנמצאות בפוליטיקה. המשתתפות הן סטודנטיות מרחבי הארץ אשר מקבלות הצצה וטועמות מהעולם המסקרן, המעניין והחשוב הזה. אנחנו מנסות להנחיל את התפיסה שהשדה הפוליטי שייך לכולנו", היא מספרת.

"אני מאמינה שחינוך הוא הדרך הטובה ביותר לייצר שינוי. זה לוקח זמן אבל זה מחזיק לטווח ארוך. החלטתי שסטודנטיות יהיו קהל היעד הראשון של המיזם כיוון שהן חדורות מוטיבציה, אידיאליסטיות ומוכנות להשקיע עבור מה שחשוב להן", מספרת שניאור. את הקבוצה הראשונה פתחה לפני כשלוש שנים באוניברסיטה העברית בירושלים, "בעת ההקמה נעזרתי בעשרות אם לא מאות נשים – חברות כנסת, חברות מועצה, חברות, מנהיגות, מובילות וכל מי שהאמינה ברעיון. התייעצתי, נפגשתי, שאלתי, ניסיתי וגיבשתי תכנית בסופו של דבר". היא משתפת כי העבודה המשמעותית הייתה במסגרת "המאיץ החברתי" – תכנית שאגודת הסטודנטיות והסטודנטים באוניברסיטה העברית הובילה, וארגון "פרזנטנס" ניהל, כאשר המטרה הייתה לסייע לרעיונות חברתיים של סטודנטים להתממש.

ניצן סניור שניאור, מייסדת ומנהלת התכנית, בחשיפת המיזם בפני סטודנטיות באוניברסיטה העברית. צילום: צליל רנסיה

השנה זו תהיה שנתו השלישית של המיזם, המתקיים באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת בן גוריון בנגב. המיזם מתקיים במהלך סמסטר ב', ואורכו שלושה חודשים וחצי. "אנחנו עורכות מיונים הכוללים שאלון אינטרנטי ופגישות אישיות. המטרה לראות האם הצעירות מוכוונות לשדה הפוליטי, רוצות להיכנס לעולם הזה, מוכנות להשקיע ומביעות רצינות", אומרת שניאור. "אנחנו עוסקות בנושאים רבים ומגוונים, אך בשל קוצר הזמן – על קצה המזלג. מדברות על הפוליטיקה הישראלית, נוסעות לסיורים בכנסת ובעירייה המקומית, עובדות סדנאות לפיתוח אישי, חיזוק הביטחון העצמי, העברת מסרים והתקדמות בעולם העבודה. לומדות על פמיניזם, חקיקה למען ועל ידי נשים, ועל סוגיות בוערות בחברה הישראלית". לדבריה, התהליך אישי מצד אחד וכללי מצד שני, "וכמובן כוחה של הקבוצה והמשמעות שלה – המשתתפות לומדות הכי הרבה לדעתי אחת מהשנייה".

רובן המכריע של התגובות בנוגע למיזם הן תגובות תומכות ומפרגנות. "נשים וגברים שמחים על

קיומו, כי בסך הכול מדובר ברצון לתקן תופעה חברתית שלא מיטיבה עם אף אחד – אלא עם מי שרוצים לשמור על המצב כמו שהוא – והיא חוסר השתתפות של נשים בזירה הציבורית". בין היתר, שניאור מרצה על המיזם בעברית ובאנגלית, והיא מספרת כי התגובות לפעמים מאוד מרגשות, "אני ממש אני רואה את הניצוץ בעיניים כשאני מסבירה על הפשטות ועל האפקט. אנחנו מחזקות עשרות נשים, מעודדות אותן להיכנס לפוליטיקה, הופכות את השדה הזה לאפשרי, לנגיש, למוכר. את לא צריכה להיות מושלמת כדי להיות פוליטיקאית או נבחרת ציבור. את פשוט צריכה להחליט. אנחנו לא מבטיחות שכל מה שתרצי להשיג תצליחי, אבל אנחנו נהיה לצידך ונחבק כמה שצריך".

משתתפות מחזור א' בבן גוריון בעת ביקורן בכנסת. צילום: באדיבות ניצן סניור

ענבר רושט, בת 25 מבאר שבע, בין בוגרות המחזור הראשון של המיזם, שמעה עליו דרך פרסומים בקבוצת הפייסבוק של המחלקה לפוליטיקה וממשל של אוניברסיטת בן גוריון. רושט מספרת כי החליטה להצטרף למיזם עקב הרגשתה כי זהו רעיון מהפכני שהיא רוצה לקחת בו חלק, "כמובן שאני מאמינה ברעיון שהמיזם מקדם. קבוצת נשים בעלות אג'נדות פוליטיות שונות שבכל זאת מקבלות כלים ויוצרות שיח פורה ומעשיר על אף המחלוקות, בעיני זהו הכוח של נשים בפוליטיקה. הרעיון שבו ניתן לדבר ולקדם מעורבות פוליטיות על אף העמדות השונות ואף הנוגדות זו לזו", היא מספרת ומוסיפה כי "אני מעוניינת להיות פעילה בזירה הפוליטית במדינת ישראל, אבל כאשה אני ערה לקושי להגשים את זה, ולכן היה בי רצון גדול להצטרף למיזם. ראיתי בו דרך לפרוץ את המחסום הגדול שעומד ביני לבין הכניסה למעורבות פוליטית".

"אין ספק שעברתי תהליך מעשיר, כזה שחשף אותי לנשים משפיעות ובעלות עוצמה. נשים שהרשימו אותי ועוררו בי רצונות להשתלב בזירות חברתיות ופוליטיות, אפילו כשלא הסכמתי עם דבר שהן מקדמות", מספרת רושט. היא מוסיפה שהתהליך שעברה בקבוצת הנשים הצעירות, היה מקסים, מהנה וגרם לה להשתלב בין סטודנטיות צעירות, שלכל אחת מהן הצבע הייחודי של המעורבות שלה. "מעבר לסיפורים המעניינים שיש לכל אחת מהן, זוהי הזדמנות אדירה בעיני לקחת חלק בשיתופי פעולה עתידיים. כל אלו ארגז כלים נכבד שגרמו לי במהלך כל השתתפותי במיזם לברך על כך שידעתי בכל רגע בתהליך שהכלים האלו יפגשו בי בעתיד".

רושט מספרת כי הגיעה למיזם עם רצון להשתלב במערכת הפוליטית, נושא שהיה זר לה לחלוטין. "עד שהצטרפתי למיזם הכרתי והשתלבתי רק בפעילויות חברתיות. אין צל של ספק שבעקבות ההשתתפות בפוליטיקאיות צעירות הרצון להשתלב גבר בי, והוכח בעיני בדרך מעמיקה, פרקטית ומרגשת שאני אוכל לעשות זאת. יתרה מכך, השתתפות במיזם גרמה לי להבין את החשיבות שבקידום נשים להשתלב בעמדות מפתח במדינה".

אירוע הפתיחה של מחזור ב' בירושלים, אותו כיבדו בנוכחותן ח"כ קסניה סבטלובה וח"כ יעל כהן פארן המצולמת עם המשתתפות. צילום: ענבר אלפי

bottom of page